
Republica Moldova va găzdui cel de-al 46-lea Congres al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV)
Chișinău, 2 ianuarie 2025: Cel de-al 46-lea Congres Mondial al Viei și Vinului, care se desfășoară în paralel cu cea de-a 23-a Adunare Generală a OIV, va avea loc în acest an în Republica Moldova, în perioada 16-20 iunie 2025. Acest eveniment de referință va oferi o oportunitate fără precedent pentru sectorul vitivinicol al țării, în condițiile în care Republica Moldova traversează o etapă crucială în eforturile sale de dezvoltare durabilă. Organizată în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, precum și cu Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cea de-a 46-a ediție a Congresului OIV urmează să „abordeze aspecte legate de provocările viitoare ale sectorului viticol și vitivinicol” în frumoasa capitală a Republicii Moldova, Chișinău. Capitală mondială a viei și vinului în 2025, Chișinăul va deveni o destinație turistică de top în Europa de Est.
O audiență diversă de peste 700 de oameni de știință, viticultori, oenologi și profesioniști din domeniul vinului sunt așteptați să participe la conferința din iunie, având ca temă științifică: „Trasarea viitorului viței de vie și al vinului: Adoptarea rezilienței, consolidarea valorii, încurajarea inovării”. În special, la Congres se vor aborda preocupări pertinente precum „practici viticole reziliente pentru ecosisteme durabile”, dar și aspecte legate de „tehnologiile adaptative și inovatoare în oenologia durabilă”. Reziliența întreprinderilor și siguranța și sănătatea se vor afla, de asemenea, în centrul atenției la cel de-al 46-lea Congres, care se fa desfășura în inima podgoriilor moldovenești.
Participanții sunt invitați să descopere o cultură unică a vinului, vizitând vinării, participând la evenimente de networking și numeroase degustări de vinuri inedite și arome originale moldovenești. Susținute de campania Wine of Moldova #10yearsofwinerevolution, principalele părți interesate au un obiectiv comun: crearea unei industrii moderne a vinului, care să promoveze sustenabilitatea, inovarea tehnologică, animate de marca națională globală Wine of Moldova. În același timp, părțile interesate au investit capital semnificativ în echipamente și proiecte de infrastructură, contribuind la construirea unei destinații turistice moderne în secolul XXI. Dezvoltarea durabilă, precum și o economie de export înfloritoare (al 14-a loc), contribuie în prezent cu aproximativ 3% la PIB-ul total, permițând comunităților rurale să prospere pe o piață globalizată. În prezent, fiecare al patrulea moldovean are legături cu sectorul vitivinicol, iar vinurile locale sunt expediate în peste 70 de țări.
Urmând să găzduiască un eveniment de referință în agenda industriei, cel de-al 46-lea Congres nu va face decât să consolideze poziția Republicii Moldova ca actor influent în producția de vinuri premium. Ca tărâm de dezvoltare a tehnologiilor, dar și al atracțiilor culturale, Republica Moldova se poziționează în prezent ca o țară lider în dezvoltarea structurală a sectorului vitivinicol, în special datorită unui proiect revoluționar având la bază inteligența artificială, lansat în 2024, care atrage în continuare atenția publicului la nivel internațional.
În iunie, lumea va fi cu ochii pe Republica Moldova și pe vinurile remarcabile ale acesteia.