Anunț recepționare rezumate OIV 2025

Location: Hall 1, Building A , Golden Street , Southafrica

  • Tudor CAZAC

    Tudor CAZAC

    Expert on behalf of the Republic of Moldova in the OIV Commission “Viticulture” National Institute for Applied Research in Agriculture and Veterinary Medicine PhD in Agricultural Sciences, Associate Professor

Stimați membri ai comunității științifice din viticultură și vinificație,

Avem plăcerea să vă informăm că cel de-al 46-lea Congres Mondial al Viei și Vinului și cea de-a 22-a Adunare Generală a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), conform invitației guvernului Republicii Moldova, vor avea loc în perioada 16-20 iunie 2025 la Chișinău, Republica Moldova.

Suntem onorați să salutăm experții de top din întreaga lume în domeniul viticulturii și oenologiei, precum și în acele domenii ale sănătății, siguranței, dreptului și economiei, care sunt legate de producerea produselor vitivinicole.

La cel de-al 46-lea Congres vor fi abordate subiecte legate de provocările, cu care se va confruntă în viitor, domeniul viticulturii și vinificației, în cadrul următoarei teme:

 

DEZVOLTAREA ULTERIORĂ A VITICULTURII ȘI VINIFICAȚIEI: ASIGURAREA REZILIENTEI, CREȘTEREA VALORII, ÎNCURAJAREA INOVAȚIEI

Lucrările pot fi prezentate conform temelor pentru următoarele patru sesiuni:

  1. Sesiunea I. Viticultură. Practici viticole reziliente pentru ecosisteme durabile.
  2. Sesiunea II. Oenologie. Tehnologii adaptative și inovatoare în oenologia durabilă.
  3. Sesiunea III. Economie și drept. Fortificarea valorii: lanțuri eficiente de creare a valorii și un model rezilient de afaceri.
  4. Sesiunea IV. Siguranță și sănătate. Nutriție și sănătate: distribuție, îngrijire și bunăstare.

Invităm întreaga comunitate științifică să-și trimită rapoartele cu privire la oricare dintre problemele prevăzute pentru diferitele sesiuni ale Congresului. Instrucțiunile despre cum să trimiteți propunerile Dvs. sunt incluse în anexa la acest document.

Rapoartele trebuie transmise online prin intermediul platformei Congresului https: https://congress.oiv.int/congres/OIV2025MDA

Termenul limiță pentru trimiterea rezumatelor este 28 februarie 2025, iar termenul limită pentru trimiterea versiunii finale a lucrărilor acceptate este 11 mai 2025.

Dacă aveți întrebări despre utilizarea platformei cu privire la trimiterea lucrărilor, Vă rugăm să ne contactați la papers@oiv.int.

Vă invităm să participați, trimițând propunerile Dvs. de cercetare și vă mulțumim, anticipat, pentru contribuția Dvs. științifică la cel de-al 46-lea Congres Mondial al Viei și Vinului.

Cu stimă,

 

Ludmila CATLABUGA

Ministra agriculturii și industriei alimentare

 

John BARKER

Director general al OIV

 

GHID PRIVIND  PREZENTAREA RAPOARTELOR

1. INFORMAȚII GENERALE

Rapoartele tehnico-științifice  trebuie depuse online, prin intermediul platformei de depunere a Congresului https://congress.oiv.int/congres/OIV2025MDA

Sunt posibile următoarele trei tipuri de rapoarte:

  1. raportare orală (15–20 minute),
  2. comunicare scurtă (5-10 minute),
  3. prezentare poster.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați papers@oiv.int

2. PROCEDURĂ

Pasul 1

Configurați un cont de utilizator pe site. Pentru a face acest lucru, introduceți datele Dvs. în câmpurile marcate cu „*” (obligatoriu). Vi se va atribui un nume de utilizator (adresă de e-mail) și o parolă și vi se va oferi acces la contul Dvs. personal de pe site.

Pasul 2

Dvs. puteți trimite rapoartele în contul personal de pe site. Vă atragem atenția asupra următoarelor momente:

  • Trebuie să selectați tipul de prezentare (raportare orală, comunicare scurtă sau prezentare poster).
  • Apoi selectați una dintre Sesiunile sugerate pentru raportul Dvs.
  • Enumeraţi numele/prenumele tuturor autorilor raportului, începând cu cel principal, şi indicaţi ce organizaţie reprezintă fiecare dintre ei.
  • Dacă este selectată o prezentare orală sau o informație scurtă, prezentatorul este, de obicei, considerat autorul principal. Dacă, prin excepție, o altă persoană este vorbitor, trebuie indicat numele acestuia. Vă rugăm, să rețineți că numirea unui raportor este obligatorie.
  • Trebuie furnizate informații de contact pentru fiecare co-autor (nume, adresă poștală, adresă de e-mail). Informațiile de contact ale autorului principal sunt deosebit de importante.
  • Indicați titlul raportului, reflectând esența acestuia. Este recomandabil ca titlul să fie format din 10-12 cuvinte.
  • Cererea pentru raport trebuie să fie însoțită de rezumate. Rezumatele ar trebui să fie maximal informative și să transmită pe scurt conținutul raportului. Rezumatele nu trebuie să depășească 4000 de caractere (inclusiv spații) în fiecare limbă.
  • Rezumatele trebuie trimise în limba engleză și în alte două limbi oficiale ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului (germană, franceză, italiană, spaniolă sau rusă).

Dvs. puteți reveni la cererea Dvs. de raportare și puteți face modificări înainte de termenul limită de aplicare.

Termenul limită de aplicare este 28 februarie 2025.

Pasul 3

Cererile depuse pentru rapoarte sunt evaluate de Comitetul de revizuire și selecție. În acest sens, Comitetul se ghidează după următoarele criterii:

  • respectarea temei Congresului și a sesiunilor;
  • actualitate științifică;
  • relevanța raportului pentru participanții la Congres.

Comitetul de evaluare și selecție ia decizia finală cu privire la acceptarea sau respingerea rezumatelor.

Tipul final de raport este stabilit de Comitetul de revizuire și selecție. În cazul în care comitetul nu selectează cererea dumneavoastră pentru prezentare orală, poate totuși să o aprobe pentru participare ca comunicre scurtă sau prezentare poster.

Comisia de evaluare și selecție își rezervă dreptul de a atribui raportul prezentat unei alte sesiuni, față de cea menționată.

Dvs. veți fi informat cu privire la decizia Comitetului de revizuire și selecție după 17 martie 2025. Regulile pentru trimiterea textelor finale, acceptate, ale rapoartelor pentru a fi incluse în Culegerea de materiale științifice ale Congresului (rapoarte orale, comunicări scurte și prezentări postere) vor fi, de asemenea, disponibile autorilor.

Pasul 4

Versiunea finală a textului unei lucrări acceptate și destinată publicării în Culegerea de materiale științifice ale Congresulue trebuie trimisă printr-un cont de utilizator al platformei de depunere a Congresului, înainte de termenul limită indicat pe site.

3. DATE IMPORTANTE

  • Termenul limită pentru depunerea cererilor pentru rapoarte (rezumate): 28 februarie 2025
  • Decizia Comitetului de evaluare și selecție: după 17 martie 2025
  • Termenul limită pentru depunerea lucrărilor finale acceptate pentru publicare în Culegerea de materiale științifice ale Congresului: 11 mai 2025.

 

POLITICA DE PUBLICARE ȘI INDEXARE A MATERIALELOR CONGRESULUI

Materialele Congresului Mondial al Viei și Vinului vor fi publicate și distribuite în domeniul public pe site-ul platformei IVES Conference Series https://ives-openscience.eu/category/ives-conference-series/oiv.

Toate articolele publicate vor avea o identitate digitală online puternică, ceea ce face mai ușor să se asigure că sunt identificate și citate în mod consecvent.

În special:

  • Fiecărui articol i se va atribui un identificator digital de obiect (DOI), care permite identificarea permanentă a documentului pe web, simplifică utilizarea bazelor de date bibliografice și face citările mai fiabile și mai reziliente.
  • Fiecare articol va fi publicat sub o licență de atribuire Creative Commons (CC-BY-4.0).
  • Autorii păstrează drepturile de autor și acordă revistei drepturi de primă publicare asupra lucrării, în timp ce o licențiază sub o licență CC-BY-4.0, care permite altora să redistribuie lucrarea cu atribuirea link-lui de primă publicație din acea rvistă.
  • Autorii păstrează drepturile de autor și pot publica sau distribui în alt mod trimiterile lor acceptate pe site-uri web personale sau instituționale, imediat după acceptare.
  • Utilizatorii pot citi, descărca, copia, imprima articole în mod liber, pot căuta după conținut, pot furniza link-uri către articole publicate, pot distribui și utiliza textul integral pe platforma IVES Conference Series, cu indicarea obligatorie a autorilor articolului și a primei publicații.

Autorilor, care trimit lucrările în limba engleză sau într-una dintre celelalte limbi oficiale ale OIV, cu titlu și rezumat în limba engleză, li se oferă posibilitatea de a-și publica lucrările pe platforma IVES Conference Series, un jurnal cu acces deschis, care publică lucrările conferințelor în domeniul viticulturii și vinificatiei.

 

Autorilor trebuie să li se furnizeze un acord de licență pentru a publica articolul  pe platforma IVES Conference Series.

 

În cazul în care autorul nu dorește să-și publice articolul în baze de date electronice, deoarece lucrarea a fost deja publicată într-o altă revistă științifică, doar rezumatele vor fi incluse în colecția de rapoarte, care vor fi disponibile participanților în timpul Congresului

 

VIITORUL VINULUI: ADOPTAREA REZILIENȚEI, CONSOLIDAREA VALORII, ÎNCURAJAREA INOVĂRII

Tema centrală a celui de-al 46-lea Congres al OIV din 2025, care va fi găzduit în Republica Moldova, este „Trasarea viitorului vinului: adoptarea rezilienței, consolidarea valorii, încurajarea inovării”. Această temă reflectă esența provocărilor actuale cu care se confruntă actorii din industria mondială a vinului, dar și oportunitățile care se deschid în acest sector, precum și modelele de bază pentru dezvoltarea țărilor mici, precum Republica Moldova.

Reziliența este o componentă esențială în contextul în care industria vinului se confruntă cu schimbările climatice și cu impactul acestora asupra viticulturii. Frecvența tot mai mare a fenomenelor meteorologice extreme necesită și strategii de adaptare pentru a asigura producția sustenabilă de vin. Acest aspect se aliniază cu tendința mai largă a industriei de a acorda prioritate sustenabilității mediului și rezilienței la schimbările climatice​. În rezoluțiile sale, OIV a subliniat în mod constant importanța rezilienței, cum ar fi recomandarea privind cultivarea soiurilor de viță de vie adaptate la schimbările climatice (Rezoluția OIV-VITI 652-2021) și promovarea practicilor viticole sustenabile (Rezoluția OIV-CST 518-2016). Scopul acestor măsuri este de a spori capacitatea industriei vinului de a face față schimbărilor de mediu și de a asigura sustenabilitatea pe termen lung.

Consolidarea valorii scoate în evidență importanța creării și partajării valorii între toate părțile interesate, de la micii producători din regiunile viticole emergente, cum ar fi Republica Moldova, la principalii actori de pe piața internațională. Prin aceasta se subliniază necesitatea unor practici economice echitabile care să sprijine atât comunitățile viticole locale, cât și cele globale. Pe măsură ce preferințele consumatorilor se îndreaptă către vinuri premium, produse în mod sustenabil, se înregistrează o cerere tot mai mare pentru vinuri care oferă atât calitate, cât și valoare​​. OIV subliniază importanța sustenabilității economice, alături de considerentele sociale și de mediu, după cum reiese din principiile sale privind vinificația și viticultura durabile (Rezoluția OIV-VITI 641-2020). Prin această abordare incluzivă se asigură accesul la produse de valoare, atât în beneficiul diverșilor actori din sectorul vitivinicol, cât și în cel al consumatorilor finali, dar și impactul transversal asupra altor sectoare, cum ar fi turismul etc.

Încurajarea inovării subliniază rolul progreselor tehnologice și al practicilor perturbatoare în stimularea industriei. Inovațiile în domeniul vinurilor cu și fără alcool, al angajamentului digital și al practicilor agricole bazate pe IA remodelează sectorul viticulturii, al vinificației și al comercializării vinului. OIV sprijină aceste progrese prin rezoluții care încurajează metode de producție durabile și integrarea noilor tehnologii (Rezoluția OIV-VITI 655-2021). Adoptarea acestor inovații este esențială pentru a satisface preferințele în continuă evoluție ale consumatorilor și pentru a consolida competitivitatea globală în sectorul vitivinicol​.

În concluzie, această temă cuprinde eforturile strategice și de colaborare necesare pentru a naviga în viitorul industriei vinului, asigurând sustenabilitatea, incluziunea și îmbunătățirea continuă a acesteia. Agenda stabilită este orientată spre viitor și încurajează toate părțile interesate să colaboreze pentru a construi un viitor rezilient, valoros și inovator pentru sectorul vitivinicol.

TRASAREA VIITORULUI VIȚEI DE VIE ȘI AL VINULUI: ADOPTAREA REZILIENȚEI, CONSOLIDAREA VALORII, ÎNCURAJAREA INOVĂRII

Tema 1: Viticultura

PRACTICI VITICOLE REZILIENTE PENTRU ECOSISTEME SUSTENABILE

  1. Biodiversitatea în podgorii și rolul acesteia în reziliență
  2. Progrese în tehnicile de selecție genetică
  3. Inovații în viticultura de precizie
  4. Material săditor de viță de vie sănătos: podgorii sustenabile și reziliente
  5. Tehnologii moderne pentru plantarea și gestionarea podgoriilor
  6. Strugurii de masă – o activitate economică durabilă
Tema 2: Oenologie

TEHNOLOGII ADAPTATIVE ȘI INOVATOARE ÎN OENOLOGIE SUSTENABILĂ

  1. Practici oenologice reziliente
  2. Inovații biotehnologice
  3. Tehnici analitice pentru asigurarea calității
  4. Economia circulară în vinificație
  5. Progrese tehnologice în oenologie
  6. Tehnici adaptive de vinificație
Tema 3: Economie și drept

CONSOLIDAREA VALORII: LANȚURI VALORICE FAVORABILE ȘI MODELE DE AFACERI REZILIENTE

  1. Modele organizaționale competitive și reziliente
  2. Evoluția reglementărilor pentru practici sustenabile
  3. Transformarea digitală și implicarea consumatorilor
  4. Turismul și incluziunea culturală
  5. Dreptul comparat al vinului și puterea uniformizării
Tema 4: Siguranță și sănătate

NUTRIȚIE ȘI SĂNĂTATE: PARTAJARE, GRIJĂ ȘI BUNĂSTARE

  1. Măsuri inovatoare de siguranță în producția vinului
  2. Beneficii nutriționale și cercetarea în domeniul sănătății
  3. Reducerea riscurilor pentru sănătate generate de reziduuri
  4. Protecția consumatorilor și transparența
  5. Bunăstarea psihologică și socială

Social Share